fbpx

Avatar (2009)

Avatar (2009)

Avatar je američki znanstvenofantastični film iz 2009. godine, čiji je scenarist i redatelj James Cameron.

U glavnim su ulogama Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez i Stephen Lang. Epska se priča odvija 2154. godine na Pandori, izmišljenom svijetu u dalekom planetarnom sustavu. Ljudi su pristigli na Pandoru kako bi iskorištavali njene izvore vrijednih minerala, čemu se protive domoroci
Na’vi, čije se poimanje svijeta zasniva na suživotu s prirodom. Kako bi se približili domorocima, skupina znanstvenika genetičkim inženjerstvom stvara tzv. “avatare”, tijela naizgled jednaka Na’vijima, ali daljinski upravljana ljudskim umom.

Naziv dolazi iz hinduističke filozofije, gdje riječ “avatar” označava “silazak” ili inkarnaciju božanskog bića (deva) ili najvišeg bića (Boga) na Zemlju u obliku životinje, čovjeka ili nekog drugog bića. Na filmu je Cameron radio od 1994. godine. Trebao ga je snimiti nakod dovršetka Titanica te bi se film pojavio 1999., ali je, prema Cameronu, “tehnologija trebala dostići” njegove zamisli. 

Početkom 2006., Cameron je dovršio scenarij te, zajedno s Paulom Frommerom, profesorom na University of Southern California s doktoratom u lingvističkim znanostima, stvorio jezik Na’vija.Također je napomenuo da planira i dva nastavka. Avatar je kombinacija igranog i računalno animiranog filma. Snimljen je u 2-D i 3-D inačicama, te u IMAX 3D tehnologiji.

Budžet filma je službeno 237 milijuna USD, dok neovisne procjene govore o 280-300 milijuna plus oko 150 milijuna promotivnih troškova. Avatar se smatra svojevrsnom revolucijom u kinematografiji, zbog razvitka 3D tehnologije i stereoskopskog načina snimanja, s kamerama posebno izrađenim za potrebe produkcije filma.

Film je premijeru doživio 10. prosinca 2009. u Londonu, a 18. prosinca u SAD-u. Požnjeo je veliki uspjeh i kod publike i kod kritike, zaradivši oko 27 milijuna USD prvog dana prikazivanja, a ukupno 77.025.481 USD u SAD-u i Kanadi prvog vikenda prikazivanja. U svijetu je prvog vikenda Avatar zaradio oko 232.180.000 dolara. Nakon 17 dana prikazivanja postao je film koji je najbrže probio milijardu dolara zarade na kino-blagajnama.U tri mjeseca prikazivanja Avatar je zaradio 2.638.344.000 dolara, čime je postao najkomercijalniji film 2000-ih.

Loading

Share this post

Komentariši


 • PRETRAGA
     • Osvježi pretragu
     • Osvježi pretragu
     • Osvježi pretragu